Nieuwsartikel RTL Z

By Telexis
In maart 27, 2016
9388 Views

OV-chipkaart vergeten? Dat is over een jaar waarschijnlijk geen probleem meer. De Nederlandse Spoorwegen (NS) en de Haagse openbaar vervoerder HTM starten eind dit jaar een proef om reizigers met hun betaalpas in en uit te laten checken.

Het in- en uitchecken met je betaalpas werkt op dezelfde manier als bij contactloos betalen. De nfc-chip in de pas wordt gebruikt om contact te maken met de apparatuur van de NS of HTM.

Je betaalt per rit of maandfactuur en het maakt niet uit bij welke bank je zit. Zolang je betaalpas contactloos betalen ondersteunt, werkt het in- en uitchecken. Via de website en app van de ov-chipkaart kun je gewoon je reishistorie inzien.

De ov-chipkaart verdwijnt niet. Het inchecken met je betaalpas wordt naast de gewone ov-chipkaart geïntroduceerd, waardoor je als reiziger zelf kunt kiezen welke kaart je gebruikt. Aan het eind van dit jaar mag een groep van tussen de 500 en 1000 reizigers het inchecken met een betaalpas voor zes maanden testen, daarna wordt de proef geëvalueerd.

Zo gemakkelijk mogelijk
“Het doel van deze proef is om uit te vinden hoe we het de reizigers in het openbaar vervoer zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken”, zegt Anita Hilhorst van Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart die de technologie voor het nieuwe inchecksysteem ontwikkelt. “Reizigers kunnen zelf kiezen op welke manier zij voor hun rit in de bus, trein, tram of metro willen betalen.”

De hard- en software van de apparatuur van alle vervoerders moet voor het nieuwe inchecksysteem met de betaalpas worden aangepast. “Dit is uitdagend, moet zorgvuldig gebeuren en brengt grote investeringen met zich mee”, legt Hilhorst uit. “Door te testen kunnen we mogelijke knelpunten oplossen, voordat heel Nederland ook contactloos met de bankpas betalen kan in het OV.”

Inchecken met smartphone
Het is niet de eerste keer dat ov-bedrijven experimenten met het inchecken met de betaalpas. Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET deed in november van vorig jaar een proef met het inchecken met je betaalpas.

Naast inchecken met je betaalpas zijn de ov-bedrijven ook een proef gestart waarmee je kunt inchecken met je smartphone. De resultaten hiervan worden geanalyseerd.

Bron • RTL Z / Daniël Verlaan

error: Content is protected for copying